In Nederlands Engels
Home page Organizational Structure Launches Projects Rocket motors Pictures NERO History Join NERO Definitions Safety Research Links Sitemap Search
NERO Projecten Hx raketten Separatiesysteem
Logo  

Het separatiesysteem van de H7 en H10Het separatiesysteem is een van de kritieke onderdelen van zowel de H7 als H10. U moet zich voorstellen dat het aan twee uiteenlopende eisen moet voldoen. Wanneer het systeem gekoppeld is moet het in staat zijn om een ruim twee meter lange raket tijdens de enorme versnelling die kan oplopen tot 25 G bij elkaar te houden. Wanneer het systeem ontkoppeld is, moeten de eerste en tweede trap volkomen los van elkaar zijn, vergelijkbaar met een kop die op een schotel staat. Uit deze lastige ontwerpcriteria is een elegant ontwerp gekomen, dat ruimschoots aan deze eisen voldoet.

De principale werking van het separatiesysteem is in onderstaand figuur (vereenvoudigd) weergegeven.
De eerste trap zit met behulp van drie klemkoppelingen vast aan de tweede trap. In de tekening is er één van de drie klemkoppelingen volledig weergegeven. Deze klemkoppeling klemt beide trappen op elkaar en loopt door een opening in beide trappen. Hierdoor staan de beide trappen op elkaar, doch kan de klemkoppeling vrij door de opening bewegen.

Wanneer de pyrolading afgaat, wordt de zuiger - die op zijn plaats gehouden wordt door een fixatiedraad - naar boven geduwd. Hierbij wordt de fixatiedraad op twee plaatsen doorgesneden. Hierdoor kantelt de klemkoppeling naar links vrij en kan zich tenslotte helemaal naar links bewegen. Daarmee wordt de klemming opgeheven en komen de eerste en tweede trap vrij op elkaar te staan.

Het separatiesysteem voor en na separatie.
 1  licht blauw eerste trap
2 donker blauw tweede trap
P geel zuiger
C licht groen klemkoppeling
B donker groen pyro body
F grijs fixatiedraad
X rood pyro lading


27KB
Foto dwars op het separatiesysteem van de H7 voor de vlucht. Duidelijk is de horizontale naad tussen twee schaalstukken van het ontkoppelsysteem te zien.

16KB
Foto in de lengterichting van de H7 na de vlucht. Hierbij is het ontkoppelsysteem zonder schalen te zien. De door de pyrobout doorgesneden draden zijn duidelijk zichtbaar.

85KB
Het separatiesysteem van de H10
Blauw=nieuw Rood=bezocht
65KB
Doorsnede van het separatiesysteem dwars op de raket
Blauw=nieuw Rood=bezocht
54KB
Doorsnede van het separatiesysteem in de lengterichting van de raket.

2MB
Download een 3D Virtual Reality Model van het ontkoppelsysteem van de H10. Dit systeem is een verbeterde versie van het in de H7 gebruikte systeem (gezippte EXE file inclusief de viewer).


Top