In Nederlands Engels
Home page Organizational Structure Launches Projects Rocket motors Pictures NERO History Join NERO Definitions Safety Research Links Sitemap Search
NERO Projecten H5 raket
Logo  

H5 raket



Inhoud
- Ontwerp
a H5a

De H5 is de eerste raket die feitelijk in de annalen van NERO Haarlem is opgenomen. De ontwikkeling vond plaats in de jaren 1987-1988. Deze raket legde - hoewel de raket tijdens zijn eerste vlucht neerstortte - de de basis voor veel latere ontwikkelingen. Zo is met de H5 de basis rompdiameter (10 cm) bepaald en bleek de gewichtsverdeling van componenten binnen de raket verre van optimaal.



 

Ontwerp [Top] [Inhoud]


Teneinde gewicht te besparen is bij het ontwerpen van de H5 de volgende filosofie gevolgd:
  1. Gebruik materialen met een zo hoog mogelijke specifieke sterkte.
  2. Ontwerp de systemen niet voor zwaardere belastingen dan noodzakelijk (voor het bereiken van het gewenste doel).

Dit betekende dat we tamelijk uitvoerige en bewerkelijke sterkteberekeningen hebben moeten uitvoeren om te komen tot een verantwoord ontwerp. Vergeleken met een conventionele NERO-raket vallen de volgende zaken op:

  • De gehele buitenwand van de raket is vervaardigd uit een glasvezelepoxy buis van 2 mm dikte; uit drie delen, voor elk compartiment één.
  • Verbindingen tussen de compartimenten bestaan uit aluminium koppelstukken. Elk koppelstuk bestaat uit drie delen: een basisplateau, een bovenste koppelring (verlijmd met het bovenliggende buissegment) en een onderste koppelring (verlijmd met het onderliggende buissegment).
  • De gehele instrumenthouder van de raket is opgehangen aan een plateau. Hierdoor kan deze houder lichter uitgevoerd worden dan wanneer hij zijn eigen gewicht zou moeten dragen.
  • Het pyrotechnisch systeem waarmee de hoofdparachute vrijgemaakt wordt, is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit aluminium. Op plaatsen waar dit nodig is, is gebruik gemaakt van materialen die grote hitte moeten kunnen verdragen of die slijtvast zijn (zoals roestvrij staal).
  • De elektronica wordt ontworpen op een zo gering mogelijk stroomverbruik, waardoor het gewicht van het batterijpakket laag kan blijven.
  • De neuskegel wordt geheel uit kunststof vervaardigd. Voor ons doel is de von Karmann neusvorm het meest geschikt.

Blauw=nieuw Rood=bezocht Foto's Bekijk de foto's van de H5 en lancering.
Blauw=nieuw Rood=bezocht
39.0KB
Bekijk een ontwerptekening van de H5
Blauw=nieuw Rood=bezocht Lees meer over de pyro-techniek van de H5


 

 

De H5a [Top] [Inhoud]


Bij de eerste vlucht van de H5 op 30 mei 1987 ging het gelijk helemaal mis. Naar we later hebben kunnen reconstrueren bleken de trillingen in de raket onverwacht hevig. Hierdoor zijn de elektronicaboards gaan vibreren en zijn tegen elkaar gekomen. Doordat de printsporen niet geïsoleerd waren, is kortsluiting ontstaan. Door deze kortsluiting werd de loods-parachute er bij een hoge snelheid (mach 0,8) uitgeworpen. De loodsparachute is geheel afgerukt en heeft een koerswijziging tot gevolg gehad. Hierdoor is de raket veel lager gekomen dan was berekend en heeft de H5 zich ongeveer een halve meter onder het maaiveld ingegraven.

Blauw=nieuw Rood=bezocht Lees een verslag van de vlucht van de H5a.


Top