In Nederlands Engels
Home page Organizational Structure Launches Projects Rocket motors Pictures NERO History Join NERO Definitions Safety Research Links Sitemap Search
NERO Projecten Hx raketten Pyrosystemen
Logo  

De pyrosystemen van de Hx serieIn de Hx serie zijn een aantal pyrosystemen in gebruik. Door het ontwerpteam is bewust voor deze systemen gekozen omdat ze erg betrouwbaar zijn. De gebruikte pyrosystemen zijn in onderstaande tabel weergegeven.
Functie Werking Herbruikbaar
Wegschieten parachuteluik Pyrotechnische bout Nee
Vrijgeven hoofdparachute (deblocking device) Pin pull Ja
Separatie 1e en 2e trap Pin push Ja

Pyrotechnische bout

De pyrotechnische bout is in weze een holle bout afgesloten met een schroefdeksel, gevuld met een pyrotechnisch mengsel. In het midden is de bout ingekerfd in de vorm van een 'V'. De ontsteking van de bout zorgt er voor dat de bout breekt op deze insnoering en dat beide einden met grote kracht uit elkaar vliegen. Dit maakt deze bout bij uitstek geschikt voor toepassing bij een parachuteluik. Naar wij hebben gemerkt wordt het luik meters ver van de raket weggeschoten, zodat de loodsparachute vrij baan heeft.

Deblocking device

De loodsparachute is aan de hoofdparachute verbonden met een lijn. Deze lijn wordt vastgehouden door het deblocking device. Wanneer deze lijn wordt vrijgegeven trekt de loodsparachute vervolgens de hoofdparachute uit het parachutecompartiment. Het deblocking device werkt dus als volgt: een pen blokkeert de lijn tussen hoofd- en loodsparachute. Aan de pen zit een zuiger die in een cilinder kan bewegen. De zuiger wordt gemonteerd in de 'hold'-stand. Een pyrotechnische lading van ongeveer 0,1 gram levert de gasdruk waarmee de zuiger in de 'release'-stand wordt gebracht. Tijdens het naderen van deze stand wordt de bewegingsenergie van de zuiger geabsorbeerd door een bufferschijfje dat als kreukelzone dient.26KB
Foto van de pyrobout van de H8, waarbij de pyrobout nog als een geheel te zien is. De deksel van het parachutecompartiment wordt vastgeschroeft op de pyrobout. Het benodigde schroefgat is duidelijk te zien.
Blauw=nieuw Rood=bezocht
107KB
Tekening van het deblockingdevice.

23KB
Het deblockingdevice
Blauw=nieuw Rood=bezocht Ondek hoe het separatiemechanisme van de H7 en H10 werkt


Top