In Nederlands Engels
Home page Organizational Structure Launches Raketten en projecten Rocket motors Pictures NERO History Join NERO Definitions Safety Research Links Sitemap Search
NERO Experimentele raketmotoren
Logo  

Experimentele raketmotorenOp deze en de vele volgende gelinkte pagina's, vindt je informatie over het werkpaard van een raket: de raketmotor.


Sinds de begindagen van de NERO heeft motorontwikkeling belangrijke aandacht gehad. Elke motor krijgt een naam en er worden zelfs families motoren ontwikkeld (bijvoorbeeld de Penta familie). Raketmotoren worden in drie stappen gekwalificeerd:
  1. ontwikkeling van de stuwstof door kleine hoeveelheden te karakteriseren
  2. de ontwikkeling van een motorbehuizing (motorcasing) die vervolgens wordt beproeft zonder metingen te doen;
  3. de test van de raketmotor op een testbank, waardoor een stuwkrachtdiagram (stuwkracht tegen de tijd) wordt verkregen.

De volgende links tonen verschillende motoren die binnen de NERO zijn ontwikkeld.


Blue=new Red=visited Kijk eens naar de rooksignalen die een motor geeft. Het verteld je meer over het type motor dat wordt gebruikt.

Alleen Engels beschikbaar Blue=new Red=Visited Voordat een brandstof in een lichtgewicht vluchtmotor wordt gebruikt, wordt deze eerst gekarakteriseerd in een zware motor: de C*-motor. Deze motor kan worden uitgerust met straalpijpen met een keel variŽrend van 2 tot 10 millimeter. De c*-motor is beschermd tegen overdruk door twee veiligheidsventielen, die bij 100 of 150 bar opengaan, afhankelijk van hetgeen is gewenst.
Volg de link om meer te lezen over deze C*-motor voor stuwstof karakterisatie.
Alleen Engels beschikbaar Blue=new Red=Visited Lees meer over de Star Grain motor.
Alleen Engels beschikbaar Blue=new Red=Visited Hybride raketmotoren werken met een combinatie van een vaste stof (meestal de brandstof) en een gas of vloeistof (meestal de oxidant). Samen met MEROC is de Hy-4000 hybride motor ontwikkeld, met lachgas als oxidant en polyurethaan als brandstof. De oxidestroom wordt geregeld met een pneumatische klep. Hybride testen zijn zeer imposant, om dat ze lang (tot 15 seconden) branden.
Lees meer over de Hy-4000 hybride motor, de motor gebruikt in de eerste Europese hybride raket.
 Alleen Engels beschikbaar Blue=new Red=Visited Lees meer over de Penta motoren, high performance motoren gebruikt voor het hoogterecord.
 Blue=new Red=Visited Lees meer over de Thrust motor: een solide, eenvoudige en goedkope motor.

Alleen Engels beschikbaar Blue=new Red=Visited Lees meer over onze nieuwe statische testbank, die voor het kwalificeren van raketmotoren wordt gebruikt.


Top