In Nederlands Engels
Home page Organizational Structure Launches Projects Rocket motors Pictures NERO History Join NERO Definitions Safety Research Links Sitemap Search
NERO Projecten H9 raket
Logo  

Informatie over de H9 raketInhoud
1 Project
2 Componenten
3 H9a

De twee jaar geleden gelanceerde H8 raket bezat twee beweegbare canards waarmee de raket een pitch beweging, beweging om een dwars-as van de raket, kon uitvoeren. De met de vlucht opgedane ervaring wordt nu gebruikt in het ontwerp van zijn opvolger, de H9. Deze raket zal worden uitgerust met canards die een roll-beweging, dat wil zeggen rotatie om de lengte-as van de raket, kunnen veroorzaken. Maar er wordt iets aan toegevoegd. De H9 krijgt een regelsysteem dat de roll stabiliseert en zo mogelijk ook de roll-hoek actief kan controleren. De aan boord aanwezige videocamera plukt daarvan de vruchten: het beeld vanuit de opstijgende raket kan worden gestabiliseerd. 

Project [Top] [Inhoud]


Van beneden naar boven is de bijna twee meter lange en 11 kilogram zware H9 opgebouwd uit de volgende delen. De motor is een MEROC Penta-gamma motor met een impuls van 4000 Ns. Hiermee kan de raket een snelheid van ongeveer Mach 1,1 bereiken. Dit geeft de mogelijkheid gedurende ongeveer een halve minuut experimenten te doen met de roll-controller. Boven de motor bevindt zich een uit twee delen bestaand elektronica compartiment met in het onderste deel een RDAS (voor de data-acquisitie en parachutering), een gyroscoop pakket en een GPS ontvanger. In het bovenste deel komt een 2,4 GHz zender met een viervoudige antenne assembly, de modulator en een batterijpakket met voeding en regulators, en de safe/arm connectors. Boven het electronica compartiment bevindt zich het parachute compartiment met een twee-traps parachuterings systeem. Dit systeem is afkomstig uit de succesvolle H7 raket die met pensioen is gegaan. Hierboven bevindt zich dan de roll-control module die hieronder zal worden beschreven. Bovenop de roll controller en onder de neuskegel is een rack met printplaten gemonteerd die een videocamera en een GPS antenne huisvesten.

De tekening hieronder geeft een beeld van dit bovenste deel van de H9 raket waarin zich de roll-controller bevindt. Op de tekening is te zien dat de raket vier canards heeft. Hiervan zijn er twee vast en twee bestuurbaar. De printplaten zijn cirkelvormig en horizontaal gemonteerd. Van beneden naar boven worden hierop de volgende functies ondergebracht: (1) power elektronica en voeding, (2) batterijen, (3) controller en analoge elektronica, (4) videocamera en (5) actieve GPS antenne. De roll controller heeft dus drie printen met elektronica nodig.


 

 

Componenten [Top] [Inhoud]


Blue=new Red=visited Lees meer over de parachutes van de raket
Blue=new Red=visited Lees meer over de gyroscopen van de raket
Blue=new Red=visited Lees meer over de pyrotechniek aan boord
Only English Blue=new Red=visited Link Lees meer over de motoren van de raket


 

 

H9a [Top] [Inhoud]


Op de lanceerdag bleek dat de weersomstandigheden zeer gunstig waren voor een relatief hoge vlucht. Ondank de voorspellingen van windsnelheden tussen 5 en 10 m/s en grote kans op buien bleef het praktisch windstil en was er slechts dunne bewolking op grote hoogte. De voorbereidingen en aftelling verliepen voorspoedig. De ontsteking was onmiddellijk en de raket vertrok met een enorm hoge startversnelling kaarsrecht uit de toren. Tot ieders afgrijzen boog de baan opeens af naar rechts en verdween de raket uit het zicht in de nevelen. De echo van de Penta gamma motor galmde nog na uit het veld. Na een halve minuut werd een droge plof in de lucht gehoord, het teken dat het luik er in ieder geval uit was geschoten. Ruim anderhalve minuut later werd door twee toeschouwers de raket gedurende een kort moment waargenomen vlak voordat deze landde in het bos ter rechterzijde van het lanceerterrein. Dat was zeker verder uit de richting dan de bedoeling was maar gelukkig was een kompaspeiling van het landingspunt beschikbaar. Nu kon de zoekploeg gericht in actie komen, hetgeen er toe leidde dat de raket binnen het uur was gevonden en teruggebracht naar het toeschouwersgebied. Het terugvinden is een verhaal apart.

De raket bleek bij de landing zwaar beschadigd te zijn. De vinnen waren volledig verbogen en een aantal koolstof rompdelen waren versplinterd. Bovendien bleken de hoofdparachute, sleeve en een aantal hulplijnen geheel in elkaar gedraaid te zijn. De hoofdparachute had zich niet goed kunnen ontplooien en de landingssnelheid van de raket was dus meer dan 30 meter per seconde geweest. De kinetische energie die bij de landing moet worden geabsorbeerd is dan meer dan tien keer zo groot als bedoeld. Ook bleek dat een van de twee lijnen van de hoofdparachute was doorgesneden door contact met een canard. Deze waren doelbewust scherp geslepen om de stromingsweerstand te verminderen. Het scheelde dus maar een haartje of de vlucht van de raket zou volkomen zijn mislukt.


Blue=new Red=visited Vluchtverslag Lees een verslag van de H9a raketvlucht vanuit het ASK
Blue=new Red=visited Pictures Foto's van de H9


Top